8 november 2010

Vad kan komma att vara viktig att kunna i framtiden?

Jag har nyligen läst en bok: En helt ny värld - eller varför framtiden tillhör van Gogh, Goethe och Sokrates, av Daniel H. Pink, i översättning av Karin Ashing, Litteraturhuset, 2009.


Pinks bok
Boken är intressant av flera anledningar. I boken beskriver författaren hur samhället och världen har förändrats från ett informationssamhälle där personer såsom datorprogrammerare, advokater och ekonomer som kunde hantera siffror var viktiga till ett samhälle där i stället där människor som är kreativa, empatiska och som kan se mönster och skapa mening är viktiga (konceptsamhället. I denna nya tid kommer talanger som Pink benämner: High concept och High touch vara viktiga.

High concept innebär förmågan att upptäcka mönster och möjligheter, att skapa konstnärlig och emotionell skönhet, att förmedla en intresseväckande berättelse och fläta samman tankar utan synbart samband till något nytt.

High touch innebär förmågan att känna empati med andra, att förstå sublimiteterna i mänskligt samspel, att finna glädje i sig själv och att locka fram den hos andra och att sträcka sig bortom vardagen i sökande efter syfte och mening.

Orsaken till denna förändring är (1) det stora överflödet i väst av varor och kultur (2) den snabba utvecklingen i Asien med högutbildade personer inom teknik och ekonomi mm samt (3) automatiseringen inom olika områden tex inom juridik där man via nätet själv kan lösa vissa juridiska problem med hjälp av information och mallar på olika företags juridiska tjänster på nätet.
För att utveckla våra kunskaper med vad  Daniel H Pink kallar sex high koncept och high touch sinnen.


  • Design. Det räcker inte i dagen överflödssamhälle att bara skapa en fungerande produkt. Produkten måste också vara vacker, fantasifull eller känslomässigt engagerande.
  • Berättelse. När våra sinnen svämmar över av information och data räcker det inte att bara komma med effektiva argument. Det centrala. för att kunna övertyga, är att också kunna skapa en övertygande berättelse.
  • Symfoni. Det som efterfrågas mest idag är inte analys utan syntes - att se helhetsbilden och på ett gränsöverskridande sätt kunna kombinera olika delar till en ny fängslande helhet.
  • Empati. Pink menar att det som kommer vara utmärkande för de som lyckas är deras förmåga att förstå hur deras medmänniskor fungerar, skapa relationer och att bry sig om andra.
  • Lek. Det finns många forskningsresultat som pekar på de enorma fördelar skratt, lek och humor för med sig. Visst ska det finnas en tid för allvar men för mycket allvar kan vara skadligt för karriären och det egna allmänna välbefinnandet.
  • Mening. Det materiella överflödet har gett oss möjlighet att sträva mot viktigare önskemål: syfte, transcendens och andligt förverkligande. Pink redovisar här flera forskningsresultat som påvisar att troende människor som ber bland annat mår bättre och lever längre än andra som inte tar andlighet på allvar. Detta avsnitt tyckte jag var särskilt intressant. Här citerar Pink bland annat: Dalai Lama, Rober F William Fogel, nobelpristagare i ekonomi och Viktor Frankl, som i sin bok Livet måste ha en mening:


"Människan har tillräckligt för att leva, men inget att leva för, de har medlen men saknar mening"

För att utveckla dessa sex sinnen rekommenderar Pink att man bland annat kan besöka museum, läsa olika tidskrifter, gå teaterkurs, arbeta ideellt, spela dataspel, och läsa mycket litteratur (Bergspredikan i bibeln).


Efter att jag har läst Pinks bok så ska jag nu fortsätta med:
  • att läsa mycket
  • att gå till kyrkan och där tillsammans med andra utveckla min tro på en Gud som har skapat mig till en fantastisk varelse här på jorden för att bli den människa Gud har ämnat mig att vara och även försöka att förvalta Guds skapelse på bästa sätt. 
Kanske ska jag också börja leka mer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar