18 januari 2011

Politikens dagsfrågor och vad vi har lärt av gårdagens?

Nu var det ett tag sedan jag uppdaterade min blogg. Bland annat beror det på att jag drabbats av både vinrterkräksjukan och bihåleinflammation som även har drgit mer ner i ett visst mörker. Detta har emellertid inte hindrat mig helt ifrån att besöka bibliotek och läsa intressanta böcker.

Två av böckerna som jag har läst och som känns mycket viktiga just nu är dels en liten skrift, Revolt mot eliten, om högerpopulister i Europa av Anna-Lena Lodenius, Värdspolitikens Dagsfrågor 2010/5, Utrikespolitiska institutet  dels Från King till Obama av SörenSommelius som är författare och kulturskribent på Helsingborgs Dagblad.

Om svart och vitt och människors lika värde och rättigheter


Sommelius bok!
Under 2008 och 2009 reste journalisten Sören Sommelius runt i USA i Kings fotspår och i sin reportagenbok ger han en personlig skildring av ett land där segregering reducerat afroamerikanerna till andra klassens medborgare.

Martin Luther King sköts till döds 1968. Många menar att det är först nu, med president Obama, som någon har tagit vid där Kings kamp om medborgarnas rättigheter abrupt tog slut. Sommelius skriver i sin bok om medborgarättsrörelsens personer: såsom den svarta kvinnan Rosa Parks, som år 1955 vägrade att flytta sig från sin sittplats på bussen som var reserverad för vita. Sommelius skildrar det långdragna politiska- och rättsliga spelet om hur Supreme Court ändrade hållning och slutligen helt underkände segregationslagarna i från dess tidigare ohållbara synsättet att svarta och vita visserligen var jämlika men att det var tillåtet med lagar som höll dem åtskillda.

Sommelius skriver i sin bok även om motståndarna i dagens Amerika. Han nämner bland annat pastor Thomas Robb. Han är pastor i en radikal kristen församling i Arkansas som kallas till Christian Revival Center. Thom Robb, som han även kallas är, också ledare för Knights of Ku Klux Klan och han har på dess hemsida uppmanat till icke våld för den vita rasens överlevnad.

Sommelius ger i sin bok en mycket intressant, bra och viktig översikt över medborgarrättsrörelsens historia.

Om högerextremism i Europa och Sverige


Anna-Lena Lodeius skrift är skriven strax före valet i oktober 2010. Hon skriver om RHP (Radikala Höger-Populistiska Partier) Dessa partier förespråkar radikala samhällsförändringar, står till höger på den politiska skalan och är i grunden populister. RHP har en karaktäristiska blandning av xenofobi, nationalism och populism och står för ett auktoritärt samhälls- och medborgar­ideal.

Om höger extremism i Europa.
Högerpopulismen har beskrivits som att den närs av rådande folkliga missnöje och är på något sätt ständigt formbar och föränderlig. De har beskrivits som politiska kameleonter med en hård politisk kärna i ett mjukt och formbart koncept (Håkan A Bengtson, DN 2009-03-08).

RHP finns i 14 av EU:s parlament. I England finns British Natinal Partie (BNP)som leds av Nick Griffin som även sitter i Euparlamentet. Nick Griffin fönedkare förintelsen och har varit dömd för hat-brott. I Nederländerna finns Frigitspariet (Partij voor de Vrijleid. Europaparlamentsvalet den 4 juni 2009 blev PVV näst störst i Nederländerna, med 17 procent av rösterna. I det Nederländska parlamentetvalet 2010 blev partiet det tredje största, och ska samarbeta med de borgerliga. Man fick igenom bland annat ett burkaförbud och minskad ickeeuropeisk invandring.Från en EU-parlamentariker:

... "Vissa vagnar i tunnelbanan i Milano borde vara

fria från invandrare."

I Italien styr Silvio Berlusconi en allians av högerpopolustiska partier bland annat Lega Nord, som fick 10,2 procent i senaste EU-valet och 8,3 procent i det senaste nationalla valet. En Lega Nord kandidat i Eu röstade för att vissa tunnelbana vagnar skulle vara fria från invandrare. I valkampanjen till Europaparlamentet i maj föreslog Lega Nord-kandidaten Matteo Salvini att vissa vagnar i tunnelbanan i Milano borde vara fria från invandrare. Han blev inröstad i EU-parlamentet.

Sverige demokraterna (SD) tonat ner arvet efter Hitler och Mussolini började koncentrera sig mot det mångkuklturella samhället sedan Jimmie Åkesson valdes till pariledare 2005. Ett annat parti i Sverige är Nationaldemokratern (ND). ND  fick 6 604 röster i riksdagsvalet 2006 och i valet i år 1 141 röster. ND Har respresentation i två kommuner Nykvarn och Södertälje. Partiets tidning, Tidningen "Nationell idag", fick genom beslut i april i år presstöd 2,5 miljoner kronor. Detta ledde till stor debatt i media av politiker, organisationer och kulturpersonligheter.

Låt oss hoppas, och be, att vi människor har lärt oss av långa och ibland våldsamma och blodiga historien att vi människor har samma värde och rättigheter oavsett färg, religion eller etniskt ursprung. 

Låt oss även hoppas, och be, att vi har lärt oss att förändring för en bättre värld kan och ska ske med hjälp av dialog och respekt för varandra.

Vi är alla skapa av samma Gud och vi är alla unika och fantastiska!

1 kommentar:

  1. Ska läsa mer ordentligt när jag kommer hem.
    Roligt att se att du skrivit igen.... =)

    SvaraRadera